Semestra i Frankrike

Bästa restid? Året runt. Området kan besökas året runt eftersom det sydliga klimatet försäkrar att det aldrig blir riktigt kallt. Klimatet är bara en av de underbara sakerna med Languedoc i södra Frankrike! 300 soldagar om året är lätt att stå ut med… Äntligen, äntligen regnar det, det är vad ortsbefolkningen säger när det börjar regna, de är glada när det regnar, det är ju inte så ofta det händer.

Vintern begränsas till december och januari även då kan envisa skandinaver äta ute och övriga tiden på året är det behagliga temperaturer. Även vintertid kan temperaturen ligga runt 10-15 grader under dagen medan nätterna är kallare, med enstaka nattfrost. Vintertid finns skidåkning inom en timmes bilresa bort. Våren börjar i februari, då mimosan blommar; det är mimosafestival i Roquebrun andra helgen i februari. Mimosan följs av blommande mandelträd som kantar många av vägarna längs vinodlingarna.

Under juli och augusti kan det bli väldigt varmt, omkring 30 - 40 grader. Då är det klokt att hålla sig i skuggan mitt på dagen. Varför inte ta en siesta, och sedan kan man njuta av de varma kvällarna med spelande cikador. Hösten är lång och varm, och man kan ofta sitta ute och äta lunch i oktober. Hösten är också en bra tid att gå längs de fina sandstränderna utan trängsel, eller vandra i bergen i de många spännande områdena med vackra raviner, sk. gorges

Medelhavet

medelhavet

Ales är nära till Medelhavet ca 50 km, vilket gör att klimatet inte är så fuktigt om kvällarna. Från Montpellier och söderut kantas kusten av sandstränder ända ner till den spanska gränsen, ca 22 mil sandstrand! Därav följer att man sällan behöver trängas på stranden


Bergen

Lozere

Cevennerna och le Mont Lozère. Det är bergstrakter med kastanjeskogar, många vackra bergsplatåer och ett otal floder och bäckar – totalt finns det 800 mil vattendrag i området. Betande får- och gethjordar är en vanlig syn och här finns omtyckta och urgamla vandrings leder. Ett stort område är reserverat som nationalpark. I Cevennerna gömde sig förr camisarderna, d.v.s. de protestanter som gjorde motstånd mot katolikerna under religionskrigen. Läs mer om camisarderna här


La garrigue

La Garrigue

Den s.k. garriguen, hedlandskapet, med sin torra, lågväxande och kryddoftande växtlighet av kermesek, timjan och rosmarin är typisk för landskapet i Languedoc. La garrigue kommer för övrigt från det occitanska ordet garric som betyder kermesek (ett städsegrönt lågväxande träd som tillhör bokfamiljen och även kallas grönek).


Slättlandet

Så gott som all ekonomisk verksamhet är koncentrerad till slättlandet med regionens 7 viktigaste städer på ett 40-tal kilometers avstånd från varandra: Nimes, Montpellier, Sète, Béziers, Narbonne, Carcassonne och Perpignan.


Kusten

Grande motte

Kusten är en drygt 20 mil lång strandlinje med dammar och laguner. Här skapades framför allt på 60-talet stora turist- och badorter: Port-Camargue, La Grande-Motte, Cap-d’Agde, Gruissan och Port-Leucate.

Grande motte

Detta delta består av laguner och mer eller mindre utdikade kärr. Det är rikt på fågelarter och speciellt känt för sina rosa flamingos. Ett annat uppmärksammat inslag i djurlivet är de vita hästarna, som strövar mer eller mindre vilda. Det finns stora möjligheter till ridturer i omgivningarna. Camargue är också känt för sin tjuruppfödning framför allt camarguetjuren, som används på lokala tjurfäktningar, tjurrusningar mm. Camargueområdet lever på sina naturtillgångar och är känt för sina viner, sin sparris, sitt salt och sina risodlingar. Här odlas också persikor i stor omfattning.